J. FIGEĽ: Pošta vo februári 2012 už vybavila 23.000 zmlúv na "bezcenné" akcie

27.02.2012 Bratislava

Bratislava 27. februára (TASR) – Riešenie krízovej situácie na poštách v súvislosti s prevodom cenných papierov(CP) s nulovou hodnotou bolo témou dnešného rokovania šéfa Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja (MDVRR) SR Jána Figeľa (KDH) a generálnej riaditeľky Slovenskej pošty (SLPO) Marcely Hrdej.

"Téma sa týka osobitne starších ľudí, ktorí získali akcie ešte v čase kupónovej privatizácie a tieto CP dnes nemajú žiadnu hodnotu. Na druhej strane sú vyzývaní zaplatiť administratívne poplatky dosahujúce takmer 10 eur za služby spojené s týmito CP. Hovorím o vyše 730.000 občanoch SR. Po nástupe novej vlády a nového parlamentu bude preto treba zrejme viaceré súvislosti tohto problému riešiť zmenou legislatívy, napríklad vo forme etablovania možnosti zániku takýchto CP, respektíve úpravy lehoty na ich vysporiadanie," uviedol dnes na brífingu po skončení rokovania Figeľ.

Slovenská pošta podľa slov jej šéfky zaznamenáva medziročný nárast počtu vybavených klientov zaujímajúcich sa o prevod "bezcenných" akcií. "Prišlo až k 5-násobnému nárastu počtu zmlúv na prevod CP. Za ešte neukončené obdobie februára tohto roku sa už pohybujeme na úrovni viac než 23.000 zmlúv, pričom vo februári minulého roku to bolo len niečo cez 5000 zmlúv. Práve kvôli tomu sme zvýšili počty pracovníkov na súčasných 42 pracoviskách, kde takúto službu poskytujeme," spresnila Hrdá.

"Aktuálne pripravujeme v spolupráci s našimi regionálnymi zastúpeniami navýšenie počtu pracovníkov v závislosti od toho, ktoré pracovisko, v ktorom regióne vykáže potrebu, aby tam takáto služba bola zabezpečená vo väčšom rozsahu. Súčasne sme zaviedli kombinovaný systém - na niektorých pracoviskách je možné vybaviť žiadosť občanov na prevod CP ihneď, na niektorých sa priebežne objednáva. Práve vzhľadom k vysokému počtu CP kapacita nie je na SLPO pokrytá, preto s naším partnerom budeme túto situáciu riešiť. Pokiaľ bude náchylný, tak Slovenská pošta samozrejme otvorí v jednotlivých regiónoch ďalšie pracoviská," dodala generálna riaditeľka Slovenskej pošty.
 

Vyberte región